День комети

prev next

12 листопада здійснилася подія, на яку астрономія чекала роками: вперше в історії людства дослідницький модуль успішно здійснив посадку на поверхню ядра комети. З цієї нагоди Національний центр «Мала академія наук України» і Посольство ФРН в Україні влаштували міжнародний науково-пізнавальний марафон «День Комети». Присутні змогли не тільки відчути себе учасниками великого дійства, а й долучитися до обговорення космічної тематики з провідними астронавтами та вченими світу.

Делегація ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді» у складі: Турпітько О. О. – керівника гуртка ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді», Лях О.В. – методиста ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді», учнів 10 класу Чернігівського ліцею № 32 : Бондара Костянтина, Клановця Олександра, Скоренка Олександра та учня 9 класу спеціалізованої загальноосвітньої середньої школи №1 з поглибленим вивченням іноземних мов Турпітька Бориса. Всі учні займаються у гуртку ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді» «Наукові дослідження у фізиці»  (керівник Турпітько О.О.)

Більше 600 школярів, студентів, педагогів зібралися в Центрі науки і мистецтв «DIYA» при НЦ «МАНУ», та стільки ж приєдналося до заходу за допомогою онлайн - зв’язку. Учасники заходу мали можливість у прямому ефірі спостерігати за посадкою модуля Philaeкосмічного літального апарата Rosettaна ядро комети Чурюмова – Герасименко. Після десятирічного польоту на відстань понад 500 млн. км. від Землі дослідницький робот Philaeєвропейського наукового космічного зонда Rosettaвперше в світі здійснив успішну посадку на ядро української комети 67Р/Чуюмова –Герасименко. Спочатку здавалося, що посадка пройшла не дуже успішно, однак зрештою контакт відбувся. За словами першовідкривача комети українського наукового співробітника Астрономічної обсерваторії Клима Чурюмова ця комета може виявитись ключем зародження життя на Землі. Науковець припускає наявність на відкритій ним кометі органічних сполук, які колись були основними елементами зародження життя на нашій планеті. Комета Чурюмова – Герасименко була відкрита 23 жовтня 1969 року Климом Чурюмовим в Києві на фотопластинках іншої комети – 32Р/Комаса Сола, знятих Світланою Герасименко у вересні в Алма-Атинській обсерваторії (перший знімок, на якому видна комета, був знятий 20 вересня 1969 року). Чурюмов виявив ще одну комету на краю фотознімку, однак спочатку вважав її фрагментом комети Комаса Сола. При вивченні наступних фотознімків було з’ясовано, що цей об’єкт рухався по іншій траєкторії і таким чином є самостійною кометою.

На урочистому відкритті марафону «День комети» президент Малої академії наук України, член-кореспондент Національної академії наук, доктор фізико-математичних наук Станіслав Довгий привітав гостей заходу та акцентував унікальність моменту, свідками якого вони стали і висловив велику вдячність співорганізаторам заходу в першу чергу посольству Федеративної республіки Німеччина в Україні, Німецькому аерокосмічному центру та Європейському космічному агентству. З добрими побажаннями звернулася до учасників заступник Посла Німеччини в Україні Анка Фельдгузен, яка зокрема зазначила:

«Дружні відносини між ученими, зокрема й між зовсім молодими науковцями, дослідницькими інститутами та університетами є вирішальними для розвитку наукових досліджень. І як приклад я можу назвати співпрацю Малої академії наук України з лабораторією для школярів при Німецькому аерокосмічному центрі.

Мені приємно бачити сьогодні стільки юних натхненних облич, які цікавляться наукою. У нас у Німеччині є аналог Малої академії наук – це конкурс «Молодь досліджує». Мене завжди захоплюють ті питання та виклики, які виникають у роботах юних науковців, приємно дивують їхні розумні рішення. Це та креативність, яка необхідна для інновацій. Але поряд з цікавістю та радістю пізнавання потрібні також витримка і бажання досягти успіху. Ви – молоді люди, весь світ ще відкритий для вас. Користуйтеся цим, використовуйте всі можливі засоби комунікації – Інтернет, соціальні мережі, подорожуйте, записуйтесь на різні школи і курси з вивчення іноземних мов, шукайте однодумців в усьому світі, обмінюйтеся думками та ідеями. Я сподіваюся, що сьогоднішній День комети надихне вас на це»

Гості дійства побачили ексклюзивні відеофільми, зокрема «Місія в невідомість: Rosetta– полюючи на комету», «Місія в невідомість: посадковий модуль Philae», «Використання конструктора LEGOдля симуляції приземлення апарата ЄКА (Європейська космічна агенція) на комету».

Цікаві пізнавальні лекції з аерокосмічної і технічної тематики прочитали директор Інституту гідромеханіки НАН України, дійсний член НАНУ, заслужений діяч науки та техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Віктор Грінченко, директор Аерокосмічного інституту Національного авіаційного університету, доктор технічних наук, професор Валерій Шмаров, кандидат фізико-математичних наук, доцент, заступник декана механіко-математичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Олексій Харитонов, асистент фізичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук Анатолій Тугай, завідувач кафедри інформаційних технологій ЦПО ПАТ «Укртелеком», доцент радіотехнічного факультету НТУУ «КПІ», кандидат технічних наук Сергій Могильний.

А ще в перервах між лекціями учасники мали нагоду ознайомитися з експозицією «Мінерали та метеорити» під керівництвом фахівця НЦ «МАНУ» Євгенія Пащенка, відвідати майстер-класи з робототехніки і 3D-моделювання, помилуватися музичними й театральними виступами, які вчасно розбавляли насичену наукову програму.

О 18 год. 03 хв. за київським часом дослідницький апарат успішно здійснив посадку на комету, відкриту українськими вченими. І в момент, коли відбулося довгоочікуване з’єднання космічного модуля з кометою, всі, хто був у Центрі науки та мистецтва «DIYA», без репетицій і домовленостей підвелися зі стільців, голосно і радісно аплодуючи в унісон із зірками світової науки. Так неосяжне людському оку дійство, що відбулося далеко за межами нашої планети, поєднало в одне ціле мільйони людей в усьому світі.

Учасники висловили свої враження:

Олександр Скоренок: «Я не пошкодував про цю поїздку до Києва.  Ми дізналися багато нового про космічні польоти, познайомились з людиною, яка там була, побачили  роботів, яких створили юні винахідники. А також побачили авіаційний музей».

Олександр Клановець: «Мені дуже сподобалась ця поїздка до Києва, так як вона була дуже інформативною и надзвичайно цікавою. Я дізнався багато цікавих подробиць про місію «Розетта». Фактично, на наших очах відбулась історична подія світового масштабу, і це дійсно круто!»

Бондар Костянтин: «Мені було цікаво побувати на такому серйозному заході, присвяченому польоту  супутника на комету Чурюмова-Герасименко, оскільки це подія світового масштабу. Мені було дуже приємно і цікаво спостерігати за цим величезним кроком у науці».

Фотогалерея

foto
У РАЗІ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ АБО ВІЙНИ
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН