Перше десятиріччя

prev next

04 січня 2022 року наймолодший заклад позашкільної освіти області – Чернігівська Мала академія наук учнівської молоді святкує своє перше 10-річчя з дня заснування закладу.

З метою пошуку, відбору, розвитку і підтримки творчих, здібних, обдарованих школярів, залучення їх до науково-дослідницької діяльності в різних галузях науки 30 вересня 2011 року п’ятою сесією шостого скликання Чернігівської обласної ради прийнято рішення про створення обласного комунального позашкільного навчального закладу «Чернігівська Мала академія наук учнівської молоді» Чернігівської обласної ради, який розпочав діяльність 04 січня 2012 року.

З цього часу почалась напружена робота по створенню матеріально-технічної бази, формуванню колективу закладу.

Новостворений заклад ставив собі за мету забезпечити інтелектуальний розвиток молодих громадян, реалізувати експериментально-дослідницькі здібності дітей і учнівської молоді, підготувати їх до активної діяльності в галузі науки та сприяти самовизначенню в майбутній професії, створити умови для оволодіння системою наукових знань про природу, людину, суспільство, підвищити інтерес здобувачів освіти до поглибленого вивчення навчальних предметів.

Для реалізації поставлених завдань було налагоджено тісну співпрацю з науково-педагогічними колективами закладів вищої освіти області. Для цього на базі закладу було проведено розширену раду ректорів ЗВО та заключено договори про співпрацю.

Підвищенню ефективності освітнього процесу сприяла активна співпраця закладу з багатьма закладами загальної середньої освіти області.

За першим десятиріччям криється наполеглива творча співпраця наставника і вихованця, керівника гуртка, наукового керівника і слухача, їх спільне прагнення до пізнання нового, але такого цікавого, багатогранного і прекрасного.

Становлення і розвиток Чернігівської МАН нерозривно пов'язаний з ім’ям її першого і до нині керівника, відмінника освіти України, лауреата щорічної обласної Премії імені Софії Русової Наталії Лещенко. Наталія Петрівна змогла згуртувати навколо себе команду однодумців і професіоналів педагогічної справи та створити ефективну освітньо-виховну систему.

За десять років позашкільну освіти дослідницько-експериментального напряму в закладі отримали понад 15000 юнаків і дівчат, 1428 дійсних членів Чернігівського територіального відділення МАН України стали переможцями ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, 206 здобули перемогу на ІІІ етапі конкурсу-захисту. 18 вихованців стали переможцями Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проєктів «Майбутнє України», 7 – Всеукраїнського літературного конкурсу «Розкрилля душі», 12 – Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів та інших.

За час роботи закладу 15 дійсних членів Чернігівського територіального відділення МАН України за перемогу у Всеукраїнських конкурсах отримали стипендію Президента України.

Пишаємось нашими випускниками! Про деяких з них:

  • Переможець ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України 2012 року Василій Горбаченко, за свій винахід в удосконаленні «Електронного журналу» «Інтернет-система R.I.C.P. (REPORT.INFORM.CONTROL.PREVENT)» в перекладі з англійської мови «Повідомляй, контролюй, інформуй та попереджуй» отримав свідоцтво на право інтелектуальної власності;
  • Іван Баран, випускник 2013 року, закінчив Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, є членом обласної організації «Національна спілка письменників України», автором трьох поетичних збірок та має публікації в наукових часописах;
  • Нікіта Шолом, випускник 2017 року, закінчив Кембріджський коледж та Лос Анджелеській технологічний університет, зараз є директором і співвласником фірми  «WauMask»;
  • Павло Нагорний, випускник 2018 року, лауреат стипендії Президента України, навчається за декількома спеціальностями одночасноуНаціональному університеті «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка, у Київському національному університеті імені Т.Г. Шевченка та на 2-х факультетах Національного університету «Чернігівська політехніка». Увійшов до числа стипендіатів Благодійного фонду «Повір у себе»;
  • В університетах Польщі на сьогоднішній день навчаються: Анастасія Качаненко і Денис Крижанівський (випускники 2018 року) та інші;
  • Особливих успіхів у навчанні досяг Андрій Димерець, який у 2019 році, навчаючись у Чернігівському національному технологічному університеті, отримав стипендію від Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна»;
  • Михайло Штопко, випускник 2020 року, студент Київського національного університету імені Тараса Шевченка (навчально-науковий центр «Інститут біології та медицини»), неодноразовий призер Міжнародної виставки винаходів (International Warsaw Invention Show), Міжнародного конкурсу інноваційних винаходів ICAN 2020, міжнародного інноваційного шоу винахідників INOVA 2021,конкурсу наукових проєктів Азіатсько-Тихоокеанської конференції молодих учених 2021 за медичну інновацію – методи використання біосинтетичних  наноматеріалів. Також Михайло є співзасновником та головою молодіжної громадської організації UkrTeenScience, метою якої є розвиток та популяризація української молодіжної науки.

Та багато-багато інших.

Манівська родина виховала безліч гідних учнів, результат успішного навчання яких – участь і перемоги в конкурсах Всеукраїнського та Міжнародного рівнів.

Ваговим результатом роботи педагогів-позашкільників є високі досягнення як дійсних членів Чернігівського територіального відділення МАН України так і випускників закладу на міжнародній арені: перемоги у Міжнародному конкурсі наукових екологічних проектів ««GeniusOlympiad», Міжнародному науковому конкурсі «GOOGLE SCIENCE FAIR», Міжнародному інноваційному шоу винахідників INOVA,Міжнародному конкурсі інноваційних винаходів ICAN 2020,конкурсі наукових проєктів Азіатсько-Тихоокеанської конференції молодих учених.

Упродовж 2013-2018 років юнаки і дівчата поглиблювали свої знання у наукових школах на базі експериментальної лабораторії для молоді «XLAB» у м. Геттінген (Німеччина), літній школі «MINTвиграє», для обдарованої учнівської молоді, організованої Ґете-інститутом і НЦ «МАНУ», науковій літній школі в рамках міжнародного проекту «Разом можемо більше» та науковій біологічній школі на базі центру інноваційної біологічної освіти BioCENу республіці Польща.

В цей же час троє педагогічних працівників Чернігівської МАН учнівської молоді пройшли навчання на курсах з ядерної енергетики, нанофізики, лазерної та квантової фізики, практичні тренінги в Аргонській Національній Лабораторії – національному дослідницькому центрі Міністерства енергетики США та Європейській організації ядерних досліджень (ЦЕРН) у м. Женеві (Швейцарія).

Сьогодні Мала академія наук Чернігівської області є простором свободи і творчості, де будь-яка дитина може знайти себе та своє покликання, вдосконалюватись у різних сферах інтелектуальної та творчої діяльності.

У 2021-2022 навчальному році освітній процес у Чернігівській МАН учнівської молоді забезпечує педагогічний колектив, до складу керівників гуртків залучено науковців закладів вищої освіти й найкращих педагогів регіону. В цілому у 79 гуртках закладу займаються 1268 здобувачів освіти області.

Протягом жовтня-грудня 2021 року спільно з Національним університетом «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, Чернігівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, Національним університетом «Чернігівська політехніка» було проведено історико-краєзнавчу, природничу, мовно-літературну обласні конференції та Міжнародну науково-практичну конференцію «Новітні технології сучасного суспільства», учасниками яких була обдарована учнівська молодь.

Їх результат засвідчив, що здобувачі освіти області активно займаються експериментально-дослідницькою діяльністю, напрацьовують наукові проєкти.Вихованці МАН формуються як особистості, готуються до студентського життя, навчаються критично мислити, пізнають основи професійних навичок.

Побажаємо колективу Чернігівської Малої академії наук учнівської молоді творчих успіхів і процвітання, професійного зростання, амбітних планів та їх реалізації, нехай кожен день приносить нові відкриття, а наукові ідеї знаходять дорогу до сердець юних вихованців ще багато-багато десятиріч!

Фотогалерея

foto
У РАЗІ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ АБО ВІЙНИ
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН