Всеукраїнська науково-технічна виставка – конкурс молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України»

prev next

 

З 18 по 20 листопада 2014 року у Київському Палаці дітей та юнацтва проходила Всеукраїнська науково-технічна виставка – конкурс молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України», організатором якої є Національний центр «Мала академія наук України».

Нашу область представляв учень 10 класу Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Шевелєв Владислав.

Разом зі своїм науковим керівником Наумчиком Павлом Івановичем, керівником гуртка «Юні дослідники» ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді» Владислав підготував і презентував роботу «Опалювання теплиць геотермальним тепловим насосом».

Всього у виставці приймали участь молодь з 21 області України та м. Києва, які представляли близько 100 науково-дослідницьких робіт, рівень технічного виконання яких приємно дивував навіть знаних фахівців.

Учні 8–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів і вихованці позашкільних навчальних закладів віком від 12 до 18 років, які навчаються у Малій академії наук і активно займаються дослідницькою та конструкторською діяльністю, з успіхом демонстрували свої моделі й макети авторитетному журі, почесним гостям та журналістам, яких на виставці було чимало.

Голови журі, що оцінювали значущість проектів, зазначали: науково-дослідницькі роботи учасників виставки-конкурсу мають різноманітну спрямованість і можуть претендувати на практичне впровадження у різних галузях науки і техніки. Про це зауважував і президент Малої академії наук України, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук Станіслав ДОВГИЙ:

 П’ять років тому тут було представлено чотири області і близько тридцяти експонатів. Після цього ми по областях зайнялися тим, щоб підняти науково-технічну та винахідницьку діяльність. На нашу ініціативу відгукнулися всі територіальні і районні відділення МАН, і сьогодні ми бачимо 110 найкращих робіт, а всього понад тисячу учасників нашого конкурсу. Це дуже важливо особливо сьогодні, коли так потрібна молода підтримка, і віра, і надія нашій державі.

 

Учасників виставки привітав і народний депутат Віктор КРИВЕНКО, керівник національних проектів «Технополіс» та «Індустріальні парки України», який у Верховній Раді буде лобіювати інтереси молоді та інноваційного розвитку держави:

 Вчіться. Знання є головним біцепсом сучасності, рушійною силою, яка робить вас успішними. І хто б вас не критикував, бо самі вчитися не хочуть, ті через десять років будуть вам заздрити, кусати лікті й думати – чого ж ми не йшли за ними? Це перше.

У світі йдуть глобальні війни за кадри. Створюються державні служби пошуку талантів, дітей з першої перемоги на олімпіаді супроводжують, «полюють» на батьків, щоб вони не виїжджали, бо усі розуміють, що освічені люди є базовою структурою будь-якої держави. І в це вкладаються фантастичні гроші. Відомі десятки історій, коли дітей з батьками вивозили з України, переманюючи в інші країни.

Безумовно, треба відходити від такого сценарію, такого тренду, який закладений для нас як країни вторинної екології і сировинного додатка. Стосовно держави. Ми все що зможемо – будемо лобіювати, захищати для того, щоб у вас була можливість себе реалізувати в Україні.

Теплі слова вітання і великих перспектив юні учасники виставки почули від завідувача кафедри технології аеропортів Національного авіаційного університету, доктора технічних наук, професора Олександра ТАМАРГАЗІНА і директора Київського Палацу дітей та юнацтва Оксани ДОБРОВОЛЬСЬКОЇ.

Програма виставки-конкурсу передбачала стендовий (постерний) захист науково-дослідницьких робіт за номінаціями, лекційні заняття та демонстрації експериментів, а також зустрічі з науковцями провідних вищих навчальних закладів та установ НАН України.

Зокрема, юні науковці прослухали пізнавальну лекцію «Сучасні матеріали та технології» декана інженерно-фізичного факультету Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», професора, член-кореспондента НАН України Петра ЛОБОДИ

Відвідувачі виставки-конкурсу мали змогу ознайомитися з роботами та проектами за найбільш перспективними напрямами сьогодення: електроніка і приладобудування, матеріалознавство та перспективні технології, машинобудування, інформаційно-телекомунікаційні системи й технології, екологія та ресурсозбереження, технічна творчість і винахідництво, робототехніка та робототехнічні системи.

Підсумки першого виставкового дня підвела голова постійної комісії Київської міської ради з питань освіти, науки та інноваційної політики, голова Українського наукового клубу, доктор біологічних наук, професор Наталія ШУЛЬГА, яку освітяни знають як людину з великим досвідом і широкими контактами як в українській, так і у світовій науці.

– Сьогодні – свято науки, свято технологій, свято мислителів, тих людей, які дерзають відкривати щось нове і пропонувати його світу. Наука для того й існує, щоб давати відповіді на запитання: що, як, де, коли, чому? Той, хто у своєму житті ставить ці запитання, шукає на них відповіді, як правило, має успішне професійне життя. Тому що він стає на шлях дослідження механізмів існування життя, Всесвіту, матерії, природи, людського соціуму, і це приносить величезне задоволення. Більше того, винаходи є корисними для суспільства.

Якщо людина своє життя присвячує вирішенню проблем суспільства, це надзвичайно важлива і благородна функція. Тому я хочу всіх вас привітати з цим святом. Я знаю, що ви всі хочете мати перший приз, але процес досягнення цієї вершини важливий сам по собі, тому що кожен рік ви шліфуєте свої знання і навички.

Бачу, що по виставці ходять люди і пропонують вам патентувати ваші винаходи. Це непроста річ, але дуже приваблива, треба своє ім’я, свої винаходи залишати в інтелектуальній власності для себе, своєї школи, своєї організації,  свого суспільства. Тому користуйтеся такою можливістю. Навіть якщо ви не отримали перше місце, ви все одно повертаєтеся додому як учасники цієї виставки, і це вас вирізняє з тих, кому байдуже, хто не зацікавлений, і, можливо, спонукає ваших однолітків долучитися до цієї роботи, до гуртків і відділень Малої академії наук. І я хотіла подякувати Малій академії наук, тому що вона виконує функцію створення таких майданчиків, які дають школярам можливість займатися цією фантастичною діяльністю.

Після цих теплих слів на очах учасників і гостей виставки-конкурсу відбулася історична подія – підписання договору про спільну діяльність між Національним центром «Мала академія наук України» і Київським палацом дітей та юнацтва. Оплески були чутні на всіх поверхах цього відомого на всю країну молодіжного закладу.

Не всі учні стали переможцями конкурсу, але всі одержали задоволення від спілкування, збагатилися ідеями, які будуть реалізовувати в подальших роботах. 

 

Фотогалерея

foto
У РАЗІ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ АБО ВІЙНИ
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН