Забуттю не підлягає

prev next
На підвіконні палахтить

Скорботи полум’я священне –

То свічка пам’яті горить

За всіх безвинно убієнних.

          Наталка Тривайло

 У зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні, з метою вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу – Голодомору 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні, продовження боротьби за свободу та українську ідентичність і як запоруку не повторення злочинів комуністичного режиму Чернігівське територіальне відділення МАН України підтримало Загальноукраїнську акцію «Засвіти свічку».

 З 20 по 25 листопада в гуртках закладу були проведені такі заходи:

 22 листопада вихованці гуртка «Олімп» (який працює на базі Чернігівського колегіуму №11, керівник гуртка Сташевська В.О.) провели усний журнал «Наша вічна біль». Ознайомившись з друкованими матеріалами по темі заходу вихованці закладу зробили висновок, що Голодомор 1932-1933 років був справжнім геноцидом Українського народу, організований з метою його підкорення.

 23 листопада вихованці гуртка «Олімп» (який працює на базі ОКПНЗ «Чернігівська МАН учнівської молоді», керівник гуртка Гринь О.В.) провели засідання за круглим столом «Голодомор в Україні – злочин проти нації». В ході бесіди вихованці обговорювали причину вчинення Голодомору саме на Україні та наслідки злочину.

 Вихованці гуртка «Олімп» (який працює на базі Семенівської гімназії
№ 2, керівник гуртка Бичкова Л.В.) вшанували пам'ять жертв геноциду Українського народу – Голодомору 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні хвилиною мовчання та провели бесіду «Біль душі людської».

 24 листопада вихованці гуртка «Сіверська Юнь» (який працює на базі Борзнянської спеціалізованої школи-інтернат І-ІІІ ст. із поглибленим вивченням окремих предметів та курсів, керівник гуртка Мазурик О.В.) брали участь в проведенні загальношкільної тематичної лінійки та виховного заходу «Голгофа народних страждань». Вихованці гуртка обговорили страшні події минулого, переглянули фрагменти документального фільму та матеріали мультимедійної презентації. По закінченню заходу вихованці хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв голодоморів та політичних репресій. Крім того, вихованці гуртка взяли участь у влаштуванні книжкової виставки.

 Вихованці гуртка «Юні мовознавці» (який працює на базі Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. № 9, керівник гуртка Кот В.Г.) вшанували пам'ять невинно загиблих провівши годину пам’яті «Невиплакані сльози України».

 25 листопада вся Україна вшановувала День пам’яті жертв голодоморів.  

 Вихованці гуртка «Олімп» (який працює на базі Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, керівник гуртка Ясновська Л.В.) відвідали з екскурсією м. Київ та взяли участь у міськихзаходах у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні.

 Вихованці гуртка «Олімп» (який працює на базі ОКПНЗ «Чернігівська ман учнівської молоді», керівник гуртка Мозгова К.В.) переглянули документальний фільм «Україна. Забута історія – Голодомор. Влада варта смерті» режисера А. Романді, 2011 року).

 Вихованці гуртка «Інсайт» (який працює на базі гімназії імені Пантелеймона Куліша м. Борзни, керівник гуртка Білоус Т.Д.) провелигодину пам’яті «Вогонь скорботи в серці на віки». Вихованці гуртка також взяли участь у загальногімназійній акції «Запали свічку», у створенні експозиції «Забуттю не підлягає» та районному мітингу-реквіємі й покладанні квітів до пам’ятного знаку.

 Залучившись до заходів із вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу – Голодомору 1932 – 1933 років в Україні, зокрема акції «Засвіти свічку», учнівська молодь поглибила свої знання про Голодомор як геноцид Українського народу, його причини, перебіг і наслідки. Ознайомившись з раніше забороненими сторінками історії стає відомим, що Голодомор 1932 – 1933 років був наслідком не стихійного лиха, а спланованим системним заходом тоталітарного режиму. Сприймаючи чужу біль як власну, не допустимо подібної ситуації в Україні у майбутньому.

Фотогалерея

foto
У РАЗІ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ АБО ВІЙНИ
Всi фото more

Опитування

Адреси розташування веб-сайтів:

Волинське територіальне відділення МАН

Рівненське територіальне відділення МАН

Житомирське територіальне відділення МАН

Київське обласне територіальне відділення МАН

Київське територіальне відділення МАН

Чернігівське територіальне відділення МАН

Сумське територіальне відділення МАН

Львівське територіальне відділення МАН

Тернопільске територіальне відділення МАН

Хмельницьке територіальне відділення МАН

Вінницьке територіальне відділення МАН

Черкаське територіальне відділення МАН

Полтавське територіальне відділення МАН

Харківське територіальне відділення МАН

Луганське територіальне відділення МАН

Закарпатське територіальне відділення МАН

Івано-Франківське територіальне відділення МАН

Чернівецьке територіальне відділення МАН

Кіровоградське територіальне відділення МАН

Дніпропетровське територіальне відділення МАН

Миколаївське територіальне відділення МАН

Запорізьке територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН

Севастопольське територіальне відділення МАН Київське територіальне відділення МАН Івано-Франківське територіальне відділення МАН